Dla fanatyków kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, wyśmienitą propozycją jest kuchnia italiano, a w następstwie tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym świecie, a dania którymi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w domach wielu ludzi, też Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej i greckiej, to jedna z najbardziej kultowych kuchni, a dzieje się tak za sprawą korzystania z kolosalnej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej również przypraw, jednak i parmezanu – sera, który kochają wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces własnej popularności kuchnia włoska zawdzięcza wspomnianym wyżej przyprawom, do których należą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon oraz naturalnie rozmaryn. Prócz tego, Włosi ubóstwiają także pomidory, oliwki, czosnek i bezsprzecznie cebulę.
Złączenie właściwych składników z dobrymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest branżą kuchni włoskiej oraz co wyróżnia ja spośród innych? Najogromniejszym plusem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz standardowych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.