z kawą

Wybór pomiędzy kawą sypką oraz kawą rozdrabnianą jest mniej więcej taki tak wybór pomiędzy herbatką liściastą, a taką woreczkowaną. Co będzie w środku? W sumie nie wiadomo, musimy opierać się na wiadomości, którą przynosi nam producent. Jakim sposobem w związku z tym dokonać optymalnego pod kątem wymagań wyboru?

Kawa bezkofeinowa mielona

Kawa ziarnista – plusy
W kawie w ziarnach dłużej konserwowany jest aromat. Dlatego, jeśli decydujemy się na droższą mieszkankę kaw (Arabica i Robusta w zestawieniu 3:1) i zamierzamy z tej mieszanki korzystać przez dłuższy czas, wybór jest prosty – kawa ziarnista. Aromat tego typu kawy wydziela się przy każdym mieleniu bez względu od tego, czy wykorzystujemy to mielenia:
•    Młynka manualnego
•    Młynka automatycznego
W zależności od sposobu mielenia pozyskujemy kawę o przeróżnych wartościach. I tak dla mielenia automatycznego znacznie poprawniejsze są mieszanki arabica i robusta, zaś dla mielenie ręcznego o wiele lepiej sprawdzi się sama arabica. Sytuacja ma się totalnie inaczej w przypadku mielenia z użyciem doświadczonego młynka zainstalowanego w automacie ciśnieniowym. W takim wypadku mechanika powiązana z delikatnością powoduje, że nawet w największym stopniu wyrafinowany gatunek kawy nie traci na wartości wskutek zastosowania zaawansowanych technik pod ciśnieniem oraz zachowania wyjątkowej temperatury mielenia.
Kawa mielona – plusy

najdroższa kawa świata

Kawa mielona jest imponującą opcją, jeśli nie mamy młynka do kawy ani nie używamy ekspresu ciśnieniowego, lecz dalej zależy nam na porządnej jakościowo kawie. Wtenczas najszybszym sposobem jej zdobycia jest nabycie kawy mielonej. Nadaje się ona zarówno na przygotowanie kawy zalewanej (takiej potrzebującej zaparzania) jak i do użycia w ekspresach automatycznych-przelewowych, gdzie wystarczy jedynie dosypać zmielonej mieszanki i po paru minutach zdołać rozkoszować się przednią kawą.
W wyborze właściwej jakościowo kawy, zawsze pomoże nam etykieta, na jakiej w świetle polskiego prawa, powinna odszukać się cała lista składników produktu i sposób ich wykorzystania. Zawsze kierujmy się naturalnie zwartością pudełka z kawą, a nie marką, które nieraz może nas zmylić.